top of page
אודות השיטה

מיתותרפיה - תהליך חניכה טיפולי

20191224_100102.jpg

טקסי מעבר, קשר וליווי של חונך בוגר, יציאה למסעות גבורה מעצבים - כל אלו היו בעבר חלק מתהליך החניכה של ילד בהפיכתו לגבר. כיום, תהליכי חניכה אלה נעדרים מהתרבות והחינוך המודרני, ואנו פוגשים את החסך הזה במשברים רבים בתהליך ההתבגרות וגיבוש הזהות והאגו הבריא של ילדים ונוער.

החונך, במובן השבטי, הקדום, מתייחס לאחד שמייצר מרחב וזמן שמעודד את האפשרות לתמורות בחייו של החניך. המקום צריך להיות משמעותי ובעל סמליות ש"מדברת" אל החניך ויוצרת עבורו מרחב קסום, אחר. בזמן החניכה תשומת הלב והקשב של החונך והחניך ניתנים בעיקר אחד לשני, בנוסף לתוכן המפגש. 

המיתותרפיה שואבת השראה ממודלים קדומים של חניכה ומשלבת אותם עם פסיכודרמה, משחקיות, תובנות על ויסות חושי מהגישה הנוירו-התפחותית תפקודית (NDFA), פרקטיקות טיפוליות וסטינג של שיטת "שתי חרבות", טכניקות וטקטיקות ממגוון אומנויות לחימה ותרגול עם כלי נשק, התפיסה היונגיאנית של הנפש, העבודה של ג'וזף קמפבל בתחום המיתולוגיה ההשוואתית, וכן חשיבה פסיכודינמית וכלים מתחום הביבליותרפיה.     

במסע הגיבור אנו עובדים בשלושה מישורים במקביל אשר מובילים למישור רביעי: 
 

במישור הסנסומוטורי: אנחנו מאבחנים את המערך התחושתי והתפקוד המוטורי כדי שנדע כיצד לגשת אל הילד ואיך הכי טוב לגוף שלו ללמוד. האימון הגופני מורכב מתרגולים שנועדו לקדם יכולות תפקודיות, ארגוניות ומוטוריות, יחד עם הגדלת יכולת הויסות של התנועה.   
 

במישור ההתנהגותי-חינוכי: אנחנו עוסקים בנורמות משחק, נצחון והפסד, גבולות של המקום, שמירה על כבוד, ובנוסף שואפים לחנך להתנהגות אתית ולערכים כמו אומץ, חמלה, נאמנות, אחריות, כבוד, סבלנות, ועוד. 

במישור הרגשי-נפשי: אנחנו משתמשים בפסיכודרמה ומגלמים דמויות ארכיטיפיות (כמו הנבל, הטריקסטר, המאסטר, ועוד) שנועדו לעורר בילד את ארכיטיפ הגיבור. אנחנו יוצרים סיטואציות דרמטיות כמו קרב, כיבוש, התמודדות עם אויב משותף, התחמקות מאיום וכדומה. כל אלה מתרחשים בתוך מרחב של דמיון ופנטזיה ומעבירים את הילד דרך תהליכים רגשיים מועצמים ומעצימים, הבונים תחושת ערך עצמי, אמונה ובטחון.

 

המישור החברתי: האדם הוא יצור חברתי מטבעו. ילדים מוצאים חברים כי זה חלק ממי שהם. ממגוון סיבות ישנם ילדים שאצלם התהליך הטבעי של יצירת והחזקת חברים נעצר. לאחר חניכה בשלושת המישורים הראשונים מצאנו שתהליך זה מתעורר מחדש והזיקה לחברות חוזרת. במקביל לזה, הילד מצטרף לפעילות קבוצתית ומחזק את התקשורת החברתית שלו - הצרכים שלו, הגבולות שלו, והחמלה שלו. 

 

למי זה מתאים

למי זה מתאים

תהליך החניכה בגישת המיתותרפיה מתאים לכל אדם מגיל 6.

כל ילד זקוק לחניכה במהלך ההתבגרות שלו. לנו יש את הכלים לעבוד עם ילדים ונוער שלא רוצים ללכת לטיפול, שלא מסתדרים בחוגים, שאין להם מוטיבציה, ושזקוקים לקשר עם דמות משמעותית שלפעמים תצעד אתם ולפעמים תוביל אותם בצמתי הבחירה שלהם, ברגעי ההתבגרות שלהם, ובמשברים שלהם.   


במקרים שבהם מעורבים עוד גורמים מטפלים במשפחה ובילד, נגדיר יחד מה טווח ההשפעה בטיפול שלנו, והתהליך יתבצע בשיתוף פעולה עם הגורמים הנוספים. לעתים כאשר אנו מרגישים שיש נושאים שהם מחוץ לתחום המומחיות שלנו, כמו צורך בטיפול תרופתי או באבחונים שונים - אנו נמליץ על כך להורים. 

מנהל המרכז
20201214_105155.jpg
vlcsnap-2020-05-07-11h07m03s126.png

מנהל המרכז

אסף פרוש נולד בקנדה בשנת 1982, גדל ברעננה, ואז חי שוב בנדה מספר שנים, שם למד קרטה ועשה תואר ראשון במדע הקוגניציה (עם התמחות בבלשנות). כשחזר לארץ פנה לכיוון הוראת אנגלית למספר שנים שם עבד בעיקר עם נוער בסיכון (או, נוער בהדרה). 

בשנת 2012 אסף למד את שיטת שתי חרבות במרכז "לוחמי האור" בחדרה מעמית לבני, מפתח השיטה, שם נשאר לעבוד לעוד כ-6 שנים. בזמן הזה אסף תרם לפיתוח טכניקות ודרכי הכשרה בשיטת שתי חרבות, ובנוסף התחיל לגבש את גישת המיתותרפיה אשר פיתח. 

במהלך הדרך אסף למד טיפול זוגי ומשפחתי מבוסס מובחנות אצל אמתי מגד והודרך אצלו, ועבר השתלמויות בנושאים שונים החל מגישת הסמכות החדשה בהדרכת הורים, דרך כלים טיפוליים שאמאניים ועד לסגנון וו-דנג בחרב סינית.

כיום (נכון לשנת 2022) אסף מנהל את המרכז והינו תלמיד לתואר שני לביבליותרפיה באוניברסיטת חיפה.   

bottom of page